Monday, November 17

Да станеш рано

You'll smile at me:
"I looked down and saw you there,
smiling down to me sweetheart!"
I yelled out:
"I woke up early
just to see you fly away"*

До преди няколко години изобщо не бих заподозряла, че ще пиша точно такъв текст. Но ето - да станеш рано сутрин е хубаво!

Вероятността да ме познаваш лично клони към 50%, затова за другата половинка споделям, че съм имала рекордни събуждания около 2 и половина, понякога дори 3 следобед. И ми беше едно такова хубавко, отпочинало, имах достатъчно сили да се организирам и изживея евентуално стремителен ден. Но главата ми някак...тежеше, пък и нямах кой знае какво за организиране.

Всичко беше перфектно, докато не се озовах в ситуацията на студент в Германия, който, сам, освен да ходи на ранни лекции и упражнения, трябва да готви, чисти, пазарува и осъществява някакви социални контакти и дейности в останалите времево-пространствени пролуки. Е, познай дали успявах - изненадващо за птичка в кафез като мен - да.

Решението - научих се да ставам рано и да си организирам деня. И до днес успявам да го правя, без да ми се налага да си водя бележки, които да ми напомнят. Но това е може би, защото все още нямам на главата си работа и семейни отговорности. И тъкмо повечето време, прекарано в несън, идва на помощ и навярно се постига относителен баланс.

Ето и някои доводи:
1)имаш достатъчно време да закусиш, защото закуската прави борбата
2)можеш да си вземеш ранен душ - контрастният би вдигнал и мумия от вечния й покой
3)разхождаш кучето, а заедно с него и собствения си мързелив задник
4)ако нямаш куче, а любим човек и/или деца, отделяш им време, защото ще можеш да си ги гушкаш чак вечерта, а това е незаменимо
5)не те боли главата от преспиване, а сънливостта бързо ти минава, имайки предвид, че 8 часа е предостатъчна почивка за организма
6)или пък храниш рибите, игуаната и змията си, ти, страннико
7)избягваш употребата на тонизиращи субстанции и на такива, помагащи ти да заспиш, защото си постигнал определен ритъм и го поддържаш несъзнателно
8)не бързаш и не си припрян, което намалява стреса, а от там и негативното му влияние върху твоето здраве и красота

И все пак не сме машини, а просто хора, търсещи хармония. Затова и възможността за поспиване до 12 нерядко ни се услажда, стига да можем да си го позволим. И оценим.

*The Microphones - You'll be in the air, но я чуй само ако съвсем няма какво да правиш, че не е особено хубавка като цяло :)

8 comments:

Marmalad Shipkofff said...

хахахахахахаххаха не мога! Днес станах рано, отидох на упражнения и сега се прибирам. Тих съм като риба на сухо, защото съквартиранта ми спи (14;25)...тих бях, докато не прочетох за съдбата на горката мумия! хахахахахахахаххаха
хахахахахаха
МУАХАХАХАХАХХАХАХА

DESi said...

Брей, коментарът ти е по-забавен от целия ми текст. ;)

Anonymous said...

mn e hubavo da stane6 rano, osobeno o6te predi da ti zvanne 4asovnikat. az oba4e ne moga, ne stava prosto, az sa6to ne stavam i vinagi se uspivam :(

DESi said...

А не бива така - млада си, зелена си! :))

trakatumka said...

И не ти ли писва по едно време от това ранно ставане? И аз си мислех, че като студент, който трябва да се оправя сам за всичко и да разчита единствено на себе си, ще стана по - организирана и дори ще се науча да ставам рано и да си свърша абсолютно всички задължения за деня, но...не се получава нещо.

DESi said...

Понякога писва, да. Добре, че лекциите ни са незадължителни, та в много, много краен случай, понеже често и след дискотека ги посещавам, си открадвам няколко часа сън.

Или просто заспивам в 9 вечерта като пор. :)

Anonymous said...

Touch me in the morning, then just walk away.
We don't have tomorrow, but we have yesterday! :)

Anonymous said...

What a difference a day makes! :)

 
Creative Commons License