Monday, September 8

Шлюз?

Думите шлюз и шлеп звучат доста еднакво, не като рокля и пола. Не, че постоянно ги чувам около себе си, но ето, реших да те светна, след като и аз научих. Ако си подготвен предварително и знаеш за това хитро приспособление - шлюзът, стискам ти ръка.

И така, сега съвсем теоретично можеш да си представиш, че пътуваш по река, на кораб. Ряката обаче не тече през равно и голо поле, а минава през баири и чукари. И за да не се мъчи и прави невъзможно движението на кораба, чиито доволен пасажер си ти, на помощ идва Herr Шлюз. Плавателният съд навлиза в нещо като открит тунел, оградил двата речни бряга, като отпред и отзад има врати. Цялата тази хидротехническа (what the f*ck?! :) инсталация на практика се явява камера, която затваря кораба. След което, в зависимост от това, дали ще се спуска надолу или издига нагоре, има възможност за намаляване или повишаване на речното ниво в нея. Корабчето или бавно се спуска или се изкачва, достигайки необходимата височина, следваща непосредствено след отварянето на камерата.

За съжаление става сравнително бавно и след като го видиш по 1-2 пъти във всяка посока, доскучава. Тогава на помощ идва oben.

Шлеп е несамоходен кораб, а ти започваш да гледаш нагоре.

2 comments:

Katz said...

What the fuck! Полезна информацийка :-)

DESi said...

Мда, от сега нататък това е блогът за шлюзове/шлюзи. ;)

 
Creative Commons License