Monday, January 24

План за петилетка

Здрасти, 

дописа ми се в блога, затова си изливам по-долу актуалните мисли.

Всички, които завършиха и си намериха веднага работа, при това им харесва и могат да се издържат сами от нея, нека да вдигнат ръка. Изборът на специалност в университета, когато си на 18, естествено е свързана с това, което те интересува и ти харесва тогава. Учиш, относително необезпокояван, паралелно дори си изкарваш пари на някоя студентска работа. Живееш в света на студента, чиято цел е да завърши образованието си. Имаш лятна ваканция, както и зимна. 

И ето, че най-накрая си завършил. Всички работодатели търсят хора със стаж или опит в съответния бранш, трябва и езици да знаеш. Ходиш на стажове, на курс по английски, усъвършенстваш се. Събираш смелост и кандидатстваш за работа. Пускаш си автобиографията, следиш редовно обявите - кандидастваш на поне три места, може и на 300, ако си следвал някаква икономика. Отговарят ти от едно. Отиваш на интервю, минава добре по твоите неопитни критерии. Прибираш се и чакаш - да ти се обадят разбира се. Никой не ти се обажда, дори не ти пишат мейл с отказ.

В реалността е трудно. Понеделик-петък си зает (при добро стечение на обстоятелствата) по поне 8 часа. Вечер си скапан, а приятелите ти са в същото положение и започваш да ги виждаш по-рядко, после само ги чуваш.

А някога имаше мечта да си велик...нещо си? Творческите натури започват да стават по-практични, емигрират или работят за без пари, за каузата.

Подреждат ли ти се плановете от преди 5 години? Или планът беше съставен само до края на 2010 г.?


3 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Знаеш ли, за първи път се замислям, че плановете ми от 12 клас се подреждат. Разбира се, нещата не са толкова романтични и приятни, колкото си мислех. Работата не свършва в 18 ч., виждам се все по-рядко с все повече хора, но пак се радвам и не си го давам :)

nikru

п.с. А ти пиши по-често :)

DESi said...

Браво, че ти се е получило! :) Аз още съм в периода на адаптация.

Поздрави :)

 
Creative Commons License